מה מכל זה באמת נספג?

רימון תלוי על עץ

כולם מכירים בחשיבותם של ‏נוגדי חמצון , אולם ‏בשונה ‏ממזון, ‏בו המרכיבים החיוניים מוסעים לגוף באמצעות מערכת העיקול לקיבה ומשם לתאים במערכת הדם, בעולם הקוסמטיקה וטיפוח העור התהליכים שונים לגמרי ועולות שאלות- האם החומר הפעיל שבמוצר אכן מוצא את דרכו לתוך תאי העור והאם יעילותו וחיוניותו באות לידי ביטוי ‏גם כאשר הוא לא מוכנס למערכות ״הסעת החומרים״ בגוף (מערכת הדם).

‏כמובן שכל יצרן קוסמטיקה היה רוצה לומר בפשטות- כן! אך התשובה מורכבת יותר ‏ואינה טריוויאלית.

‏ספויילר- ‏קיימים בטבע חומרים ‏חיוניים, ‏שאין להם כל דרך אחרת להכנס לגוף (‏כולל לתאי העור) ‏למעט באמצעות מערכת הדם, כלומר- כמזון או כתוסף מזון, אך קיימים מספר מנגנונים המאפשרים חדירה ‏של חומרי הזנה מעל פני העור לתוך התאים וכאשר ויטמינים, נגדי חמצון וחומרים פעילים אחרים משולבים במוצרי הטיפוח בתצורה המתאימה ‏לאותם המנגנונים- ‏הם אכן נכנסים לעור באופן ישיר וביעילות גבוהה.

‏הנה כמה מהמנגנונים שבהן נוגדי חמצון חודרים לעור:

חדירת מחסום ליפידים: ‏לפידים אלו תרכובות אורגניות של מולקולות מסיסות בשומן, כולל ‏חומצות שומן, שעווה, כולסטרול ועוד.  העור עטוף בשכבת ליפידים שתפקידה למנוע מחומרים לא רצויים לחדור לתוכו.  עם זאת, נוגדי חמצון מסוימים יכולים לחדור את המחסום הזה מכיוון שהם מסיסים בשומן או שניתן לשלבם בפורמולה מבוססת שומנים. כאשר הם עוברים את המחסום, הם יכולים להגיע לשכבות העמוקות של העור ולתוך תאיו. ‏שמנים צמחיים עתירי נוגדי חמצון, כמו ‏שמן ער אציל (דפנה) ושמן זרעי רימון ‏הם דוגמא טובה לכך. חדירותם ‏לתאים גבוהה ‏והם נחשבים כמקורות נוגדי החימצון היעילים ביותר לעור.

דיפוזיה חופשית: נוגדי חמצון מסוימים ‏בנויים ממולקולות קטנות מספיק כדי לחדור ולהתפזר דרך החללים הבין-תאיים בעור.  כלומר- הם יכולים לנוע בין תאי העור ולהגיע לשכבות העמוקות יותר של העור. נוגדי חמצון עם מולקולות קטנות מורכבות בעיקר מאטומי פחמן ומימן.  סוגים אלה של נוגדי חמצון נמצאים בחומרים ממקור צמחי, ביניהם- ויטמין E- נוגד חמצון בעל תכונות אנטי דלקתיות המצוי באגוזים, זרעים ושמנים צמחיים, פוליפנולים- קבוצה של נוגדי חמצון בעלי תכונות אנטי דלקתיות ואנטי סרטניות המצויים במזונות צמחיים כגון פירות, תה ויין אדום.

הובלה פעילה: נוגדי חמצון מסוימים מועברים באופן פעיל לתוך תאי העור על ידי חלבוני הובלה ספציפיים. לדוגמה,

ויטמין C (חומצה אסקורבית)- נוגד חמצון מסיס במים ‏בעל תפקיד חיוני ביצירת קלוגן (חלבון) ‏ובהגנה מפני נזקי קרינת השמש. ויטמין C מצוי בפירות הדר, פירות יער וירקות ירוקים ומועבר באופן פעיל לתוך תאי העור על ידי חלבון הטרנספורטר GLUT1.

‏מוצרי רחצה ו‏טיפוח עור ‏ממקור צמחי לא מעובד, כמו שמנים צמחיים המופקים בכבישה קרה, יין ‏או רכז של פירות וירקות עתירי ויטמינים, ‏מאפשרים חדירה של נוגדי חימצון ‏לתוך העור, ‏באופן ישיר ובאפקטביות מרבית.

שלכם באהבה, פאנקי ויגן

שתפו את הפוסט

פוסטים נוספים